Екип на Новините ON AIR получи оферта от търговци на кръв, ето колко поискаха

Парите се плащат директно на дарителите, после се разпределят между участниците в схемата

11.07.2022 | 17:47 Редактор: Теодора Патронова

Задържаха десетина души, заподозрени в участие в организирана престъпна група за търговия с кръв с користна цел. Пет адреса в столицата са били претърсени. Разпитват се свидетели - както донори, така и хора, платили за кръв. Наш екип се свърза с друг търговец, който също осигурява кръводарители на нуждаещи се. 

Търговците се познават отдалеч, те причакват потенциалните си клиенти на тротоарите около сградата, както и в близката градинка. Въпреки множеството полицейски коли от Районното, което се намира непосредствено до центъра, те не се притесняват да предложат на минувачите от скъпата "стока", която често спасява живот. Запознати коментират, че кръвта се продава за цена около 500 лв. за 450 милилитра.

Екипът ни се свърза с едно от лицата, осигуряващи кръводарители срещу заплащане. Оказва се, че той има на разположение няколко човека, които могат още веднага да дарят кръв срещу съответната сума.

Мъжът обясни, че парите се плащат директно на дарителите, след като услугата е вече извършена. Единственото, което трябва да се направи предварително, е да се изпратят имената на нуждаещия се, за когото се дарява.

С по няколко дарители е разполагала и разбитата от ГДБОП, СДВР и "Жандармерията" банда. Участниците в групата са набирали както хора, които да даряват срещу материална облага, така и нуждаещи се лица, които срещу определено заплащане, получават необходимото им количество. Самите кръводарители получавали суми, вариращи от 50 до 100 лв. на човек.

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения поне на 6-ма от задържаните лица, които остават в ареста за 24 часа. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК